Background

Eight years ago the church completed a renewal project which resulted in an attractive, flexible sanctuary, a chapel and a coffee shop as well as other improvement to the building including the pre-school rooms. It was funded largely through giving, fund raising and grants, including generous grants from the circuit, district and connexion.

As we reached our Golden Anniversary in 2015, we heard God calling us to serve our community as best we can.. 

Our premises provide facilities for many groups of people of all ages across the breadth of our church and community: encouraging friendship, offering help, providing opportunities to learn and share and for recreation.

The Church Council prayerfully decided that it was the time to continue renewing and improving our building to meet current needs and to fulfil our vision for the future, responding to God’s call.

To show God’s love and care for all the people of Poulton we believe our community facilities need to be more flexible, attractive, and be of gold standard quality.

We need extra space to meet the growing needs of both young and old. Our plan is to develop the facilities with more attractive and flexible spaces better access, including to the upper floor and  increased storage.

Technology plays a huge part in our lives today: making good provision for mixed media means both good access and facilities for a younger generation and greater access and facilities to those with increasing hearing difficulties and other disabilities.

Our faith in God’s plans for our future in service in this community means that we should be there for everyone.

Our plans
The project is phased.  Decisions were made to prioritise work on the hall and extend the coffee shop kitchen. Improvements to the Uupper Room and Lounge would be the scope of a later phase. The project is steered by a development group responsible to Church Council.

Funding and timescale
The total cost of the project will be about £430k including VAT, fees and contingencies, but it will be implemented in stages over time.  The work on the hall started on 6th October  2014 having gained consent from District, and should was completed by Christmas that year in time to mark the Church’s Golden Anniversary in January 2015 .  This was made possible by a large grant from the Lancashire Environmental Fund as well as generous giving.